11. veebruar 2022

Üldõpetus "Aeg ei peatu"

Juba mitu nädalat oleme eesti keele tundides võtnud jutuaineks aja. Kuulasime Rene Eespere laulu "Aeg". Lugu pärineb plaadilt "Laulupäike - kuula südamega", mille müügitulu läks puuetega laste ravi toetuseks. Arutlesime laulusõnade ja meeleolu üle.

Teise loona kuulasime Ivo Linna esituses laulu "Aeg ei peatu". Nüüd võrdlesime neid kahte laulu omavahel. Laste arvates tundub Ivo Linna laul rõõmsam, sest on tempokam, aga samas on selles sõnum, et aega ei saa peatada. Ja üks õpilastest lisas veel, et kuna aega ei saa peatada, siis me kõik sureme ükskord ära. Vot selline filosoofiline mõte siis.

Koostasime tahvlile mõistekaardi ajaühikute kohta. Sõna "millennium" vajas õpetajapoolset selgitust ning laste seas oli ahhetamist, kui õpetaja lisas, et tema on sündinud eelmisel aastatuhandel ja eelmisel sajandil =)


Aga kes ja miks hakkasid üldse aega arvestama? Seda saime teada oma eesti keele õpikust kahte lugu lugedes:

Saime teada, et aega loendadakse enne Kristuse sündi ja peale Kristuse sündi. Õpetaja tegi sellest paremaks arusaamiseks ka ajatelje:

Nüüd nuputasime töölehe kallal. Töölehe ühel pool oli ristsõna, teisel poolel sobitasime ristsõna sõnu lünkteksti. Pärast saime oma tööd kontrollida ka tahvlilt. See tore tööleht on raamatust "Sõnasõlmed":


Arutlesime, millal liigub aeg aeglaselt, millal aeg tõttab. Aja kohta on olemas vahvaid ütlemisi ja vanasõnu.
Aga on ka toredaid ütlemisi aja kohta:
- aega surnuks lööma;
- aega teenima;
- aega maha võtma;
- aega parajaks tegema.

Lugesime palasid "Ajanäitaja" ja "raamatust "Kodulugu I" 2. osa. Loos saime rohkem teada ajanäitajate ajaloost:


Harjutasime ilusa käekirjaga kirjutamist ning kirjutasime endale vihikusse jutukese "Aastaring" (raamatust "Kodulugu"):











Lugesime toredat lugu "Talv". Otsisime tekstist kuude nimetusi ning linde ja loomi ning kirjutasime need ka vihikusse. Jätsime meelde, et kuude nimetused kirjutame väikese algustähega.

Tegime ka toredat ja vaidlusterohket rühmatööd =) Kõigepealt loosisime rühmad ning mängult läksime talvisele matkale. Õpetaja andis nimekirja asjadest, mida võiks matkale kaasa võtta, aga ülesanne seisnes selles, et lapsed võisid kaasa võtta vaid 8 asja ning põhjendama, miks just need asjad on kõige vajalikumad. Nõnda õppisime välistamist ja ka oma arvamuse põhjendamist:

Õppisime selgeks ka nädalapäevade kirjutamise reegli. Nii kuude nimed kui ka nädalapäevad kirjutame väikese algustähega. Nuputasime toreda töölehe kallal, kust otsisime sõnu ja osavasti olid ära peidetud ka nädalapäevad.  Täitsime töövihikuülesandeid:
Teema lõpetuseks kirjutasime hindele etteütlust.

Kunstitunnis joonistasime pilte teemal "MINU AJAKELL":

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar