1. oktoober 2021

Vana-aja kool

Terve selle nädala oleme rääkinud vana-aja koolist.  Kõigepealt uuris õpetaja, mida lapsed üldse on kuulnud ja teavad nii vanast ajast ja kirjutas laste vastused tahvlile. Nagu näha, siis üsna palju. Sõna "katekismus" kirjutas ja selgitas lastele õpetaja =)

Õpetaja näitas slaide ja fotosid ning jutustas väga-väga vanaaegsest koolist.


Esimesed külakoolid olid madalad talutare meenutavad hooned ja seal õppisid lapsed vaid kaks kuni kolm talve lugemist, kirjutamist, rehkendamist (arvutamine) ja katekismust (usuõpetus). Tihti olid lapsed koolis terve nädala ja seepärast oli nädala toidumoon ka kaasas. Tol ajal külmkappe ei olnud ja toitu hoiti sahvris. Toiduks oli leib, kartulipuder või tangupuder, vahest ka tükike liha. Õppimine toimus pikkade laudade ümber, kus põlesid vaid 1-2 küünalt. Igal lapsel oli väike tahvlike, kuhu ta kirjutas krihvliga. Vaesematel lastel oma õpikut ei olnud ja seda tuli jagada mitme lapse vahel. Talvel oli klassiruum külm ja juhtus sedagi, et öösel tekkis käreda pakasega ämbrites ja pajas olevale veele jääkirmetis peale. Vanemal ajal magasid lapsed põhukottidel, mis päeva ajal seisid pööningul. Hiljem ehitati ka magamiskambrid, kuhu vanemad tõid oma lastele voodid. Koolimajas elas ka koolmeister (õpetaja), tal oli oma kamber. Toidusahvrit ja kööki jagas ta tavaliselt koos lastega.

Kuulasime õpetaja ette loetud pala "Jõesaare külakoolis" ja täitsime kuulamisülesannet:

Lugesime ja täitsime töölehte:


Kuna õpetaja vanaema oli kooliõpetaja ja vanaisa koolidirektor, siis rääkis õpetaja ja näitas vanu fotosid esimese Eesti Vabariigi aegsest koolist.


Rääkisime ka vana-aja linnakoolist, vaatasime fotosid, lugesime pala "Supikool" ja täitsime pala põhjal töövihikuharjutust:

Nüüd päris õpetaja, kui paljud lapsed on näinud või kuulnud filmist "Kevade". Selgus, et ainult mõned. Seetõttu tutvustas õpetaja raamatut "Kevade" ja selle tegelasi lähemalt:

Vaatasime filmist katkendeid Tootsi koerustükkide kohta =)

Tänapäeva koolis ei kujuta ettegi, et õpetajad niimoodi lapsi nuhtleksid.

Vaatasime, mida köster arvas Tootsi pahanduste kohta:

Nüüd vaatasime filmist katkendit, kuidas rikaste sakste lapsed tulid külakooli õuele tüli norima ja tekkis kaklus külapoiste ja sakste vahel. Tõnisson jäi süüdi ja keeldus sakste ees vabandamast, mistõttu määrati talle karistuseks nädal aega salmide õppimist. Arno jäi sõbrale õppimisel abiks. Lugesime oma õpikust selle kohta katkendit ja võrdlesime filmikatkendiga. Ühtlasi oli filmist hea uurida, missugune nägi välja tolleaegne klassiruum, õppevahendid ja riietus.

Täitsime katkendite kohta töövihikuharjutust:

Kuna Tõnisson oli pahane oma karistuse pärast. lasi ta peale tunde sakste parve jõepõhja. Tõnisson palus Arnot, et see ütleks, et nad õhtul koos koju läksid. Arno algul valetaski, kuid mõisti hiljem,et parve ei lasknud põhja mitte Lible, vaid sõber Tõnisson. Arno otsustas köstrile kõik ausalt üles tunnistada.
Enne õpikust pala lugemist vaatasime selle kohta filmiepisoodi.


Ka töövihikus olid toredada ülesanded:


Filmi "KEVADE" saad tervenisti vaadata siit: https://www.youtube.com/watch?v=8lif7mlXXaU

Kuna eesti keele tundides kordasime keelereegleid, eriti täishäälikuühendi ja kaashäälikuühendi reeglit, siis kirjutasime ka hindelist etteütlust:

Inimeseõpetuse tunnis käsitlesime ka kooliteemat. Õpikust leidsime pisut vanaaegse jutu Annist ja tema murest:

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar