31. oktoober 2019

Üldõpetus teemal "Loomad valmistuvad talveks" 1

Tänase päeva üldõpetuse teemaks oli "Loomad valmistuvad talveks". Kõigepealt veeretasime jutukera ja iga laps ütles ühe lause sügise kohta.

Seejärel lugesime pala "Siili mure". Siil ei saanud aru, miks ta unine on ja ei suuda koolis enam keskenduda. Õnneks pöördus ta oma murega õpetaja poole, kes sai siili murest väga hästi aru. Käes on hilissügis ja siilid jäävad ju talveunne. Arutlesime lastega, kas neil on ka aeg-ajalt muresid ning kelle poole nemad murede puhul pöörduvad ja miks on oluline oma muredele lahendusi otsida.

Õpetaja jagas lastele sama loo, aga laused olid segamini aetud. Esimese ülesandena tuli laused nummerdada õigesse järjekorda:

Seejärel lõikasid lapsed lausekaardid välja ja kleepisid õiges järjekorras vihikusse. Oma tööd sai tahvlilt kontrollida:

Aga mitte ainult siilid, vaid ka teised loomad magavad talveund. Vaatasime videot karust ja  pilte nahkhiirest, rästikust ja mägrast:
   
Pruunkaru

Nahkhiir

Rästik

Mäger



Inimesed koguvad endale suvel ja sügisel talvevarusid. Aga ka loomad, kes talveunne ei jää, valmistuvad talveks. Vaatasime videot oravast ja tema tegemistest:


Hiired, koprad, pasknäärid koguvad talvevarusid:
Hiir

Kobras

Pasknäär

Need linnud, kes ära ei lenda ja meid talvelgi rõõmustavad, on paigalinnud. Kuid rändlinnud lendavad talveks soojale maale. Vaatasime pilte rändlindudest:
Suitsupääsuke

Kuldnokk

Kühmnokk-luik

Sookurg



Õpetaja luges ette lustaka jutukese "Vares Vaagu lõunamaareis".  Lugu jutustab sellest, kuidas vares Vaak otsustab oma perega samuti talveks soojale maale rännata ning teeb selleks ettevalmistusi. Kuldnokk on nõus varese asemel jääma valvama kodumetsa. Vares küsib kuldnokalt nõu, kuidas lõunamaale lennata. Kuldnokk jutustabki pikast ja ohtlikust teekonnast. Seda kuuldes hakkab varesel kõhe ning ta otsustab siiski jääda kodumetsa.
Arutlesime lastega, mida nemad arvavad, kas lindudel on kerge või raske nii pikal reisil ning millised ohud võivad nende teel olla. Loodame, et kevadel jõuavad linnud meie armsasse Eestisse tagasi.

Õppisime vanarahvatarkusi ilma kohta:
                                      

Tuletasime veelkord meelde tänase teema ja vaatasime  slaidiprogrammi "Loomad valmistuvad talveks".

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar