13. oktoober 2016

Siilid, siilid, siilid

Kuna siilid on väga toredad tegelased, siis oleme päris mitu tundi pühendanud just siilidele.
Õpikus oli tore jutuke "Siili keedupott", kuid kui seda lugema hakkasime, selgus, et jutukeses on lõigud vales järjekorras ning kõigepealt tuli need paika sättida. Kuna raamatusse kirjutada ei tohi, tegi õpetaja lastele sellest jutust paljundused. Nüüd jagasime osad ära, lapsed otsisid tekstist üles oma osa, märkisid selle markeriga ära ning õppisid seda soravalt lugema. Seejärel lugesime loo tegelaste kaupa ka klassi ees ette:

Ka töövihikus oli selle jutukese kohta harjutus:

Kirjutasime selle jutukese ilusa käekirjaga vihikusse:

Järgmise ülesandena tuli tähelepanelikult kuulata, sest õpetaja luges ette muinasjutu "Miks on siilil okkaline kasukas". Kuulatud loo kohta täitsime kuulamisülesannet:

Lastele meeldivad rühmatööd ja üheskoos õppimine. Sellepärast nuputas õpetaja laste jaoks järgmise aktiivõppetöö. Iga laps sai loosiga sedeli, kus peal lõiguke jutukesest "Siil ja jänes".
Kuna jutuke koosnes kolmest lõigust, siis pidi kokku saama seitse rühma. Aga seekord ei valinud lapsed ise rühmi ega loosinud rühmi ka õpetaja. Lapsed pidid jutukese lõikude järgi endale kaaslased leidma:

Kui rühmakaaslased leitud, sobitati lõigud jutukeseks ja igaüks õppis enda lõigukest soravalt ja ilmekalt lugema ning ühtlasi harjutati ka jutukest koos esitama. Seejärel esinesime kaaslastele klassi ees:


Aga sellega veel rühmatöö ei lõppenud. Jutukese kohta koostas õpetaja väikese töölehe ning nüüd tuli tekstist otsida sellele vastuseid:


 Tööõpetuse tunnis meisterdasime lõngast siile:


 Õpetaja luges raamatust "Targasti tehtud" ette samanimelise lookese. Jutuke räägib sellest, kuidas naabritest siilipere ja ämblikupere ei saanud kuidagi omavahel läbi. Aga siis juhtus nii, et siilipapa püksid ja ämblikueide seelik kärisesid katki ning nad ei saanud seda kuidagi ära parandada, sest siilipapal polnud niiti ja ämblikeidel nõela. Nüüd õpetas metsa tark öökull neid, et nad lõpetaksid oma tüli ja püüaksid üksteist hoopis aidata. Ja nii juhtuski. Siilipapa andis ämblikeidele nõela ja ämblikueit siilile niiti ning sellest ajast peale ei tülitsenud naabrid enam omavahel, vaid elasid sõbralikult ja üksmeelselt:

Kunstitunnis illustreerisime  jutukesele pildid.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar