19. mai 2022

Magus mustkunst ja avastusretk köögiviljade maailma.

Täna käisime suures koolimajas toidutegemist harjutamas. Kahel eelmisel kevadel toimus meil midagi sarnast: õppisime fruktodisaini, tegime kotlette ja küpsiseid. Kõigepealt jagunesime kaheks rühmaks. Esimene rühm tõttas füüsikalaborisse "Magusa mustkunsti" töötuppa, teine rühm suundus õppekööki köögiviljade maailma avastama. 

"Magusa mustkunsti" töötoas uurisime, kui palju suhkrut tegelikult toiduained sisaldavad. See teadmine oli ikka päris hirmutav. Selgus, et coca-cola pudelis ja jogurti topsis on lausa terve peotäis suhkrut, mis ilmselgelt ei ole tervisele kasulik. See pani lapsi mõtlema, et väga vajalik on pakendite pealt osata infot lugeda, enne kui midagi poest ostad.





Aga kuidas siis oma magusaisu rahuldada? Õnneks on olemas toiduaineid, millega suhkrut saab asendada. Näiteks banaan, datlid jne.
Lapsed õppisid tegema kolmekihilist-värvilist tervislikku smuutit ning batoone, mis sobivad väga hästi magusaisu puhul ja on ühtlasi toitvad ja tervislikud.
Smuuti sisse panime banaani, mustsõstraid, astelpaju marju, spinatit ja vett.

Vahepaladeks koolis nosimiseks võib teha maitsvaid batoone.


Teine rühm koos õpetaja Leilaga tegi soojaks toiduks riisirooga, salatit ja suvikõrvitsamuffineid.
                                                             
Lastele meeldis toidutegemine väga ja ühel lapsel lipsas suust, et õnneks jäid esta ja mate tunnid ära. Arutasime siis üheskoos, et kas ikka jäid? Selgus, et eesti keele tunni raames lugesime retsepte, matemaatikas arvutasime suhkrute kogust, kaalusime toiduaineid, inimeseõpetuse teemana käsitlesime tervislikku toitumist, loodusõpetuses tutvusime spinati, datlitega ja astelapaju marjadega, millest osa lapsi polnud kuulnudki ning kõigele lisaks harjutasime koostööd =)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar