17. november 2014

Gloobus, kaardid, mandrid, maailmajaod, maailmameri

Juba oktoobri lõpust saadik oleme tegelenud gloobuse ja kaardi õppimisega.
Teemat "GLOOBUS" õppisime nii: VAATA SIIT
Lugesime toredat juttu "Maakera on ümmargune" ning otsisime tekstist erinevaid sõnaliike (nimisõnu, omadussõnu, tegusõnu, arvsõnu ja asesõnu).

Teemat "ÕPIME KAARTI TUNDMA" õppisime nii: VAATA SIIT

Seejärel õppisime MANDREID JA MAAILMAJAGUSID. Vaatasime slaidiprogramme ning lugesime huvitavat lugu  "Mandrid ujuvad" ning koostasime teksti põhjal küsimusi. 
Slaidiprogramm "MAAILMAJAOD"


Gloobust ja mandreid õppides panime tähele, et üle poole maakerast on kaetud veega. Hakkasime siis üheskoos uurima teema "MAAILMAMERI"  kohta. Vaatasime slaidiprogramme, lugesime põnevat lugu portugali meremehest F. Magalhaesi mereretkedest loos "Esimene ümbermaailmareis". Muinasjuttu "Vanaema Ookeani sünnipäev" lugedes saime teada, miks võidi meredele panna sellised kummalised nimed nagu Kollane meri, Punane meri ja Must meri.
Slaidiprogramme saad veelkord vaadata siit:
Slaidiprogramm "MAAILMAMERI"
Slaidiprogramm "VEERINGE"


Kõik me oleme tundnud, et merevesi on soolane. Aga miks ta on soolane? Seda saime teada slaidiprogrammi vaadates. Aga ka muinasjuttudes ja lauludes on kirjutatud sellest, miks merevesi on soolane. Ühes rahvalikus laulus elas heeringas algul kuival maal, aga sattus ühel päeval laevale, näris laeva sisse augu ja kui laev koos soolalastiga põhja läks, sai ka merevesi soolaseks.

Kuulasime näitleja Aarne Üksküla loetud jaapani muinasjuttu "Miks merevesi on soolane" ja tegime selle põhjal kuulamisülesannet.
Seda muinasjuttu saad veelkord kuulata siit: muinasjutt "MIKS MEREVESI ON SOOLANE"
 Tegime ka ise katse merevee soolasuse kohta. Selleks tuleb võtta pooleliitrine purk ning panna sinna veerand supilusikatäit soola ning hästi segamini segada. Sellise soolasusega on vesi Läänemeres.
Lisada nüüd samasse purki veel 1,5 supilusikatäit soola, segada ja maitsta uuesti. Sellise soolasusega on vesi ookeanides. Saime katse tulemusena teada, et Läänemere vesi on tunduvalt magedam kui ookeanides olev vesi. Kuna suud olid nüüd hästi soolased, sõime kohe kommi peale =)

Et kordamine on tarkuse ema, siis kordasime ka meie kogu õpitu uuesti üle.



Oma teadmisi saad proovile panna ka siit:
Mäng "MANDRID JA OOKEANID"
Mäng "OOKEANID, MANDRID JA MAAILMAJAOD

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar