16. jaanuar 2014

Aktiivõpe teemal "Tuul"

Täna rääkisime tuulest. Saime teada järgmist:
Tuul on õhu liikumine maa kohal. Tuul on seega liikuv õhk. Ta liigub paralleelselt maa kohal. Seda põhjustab päike. Õhk soojeneb maapinna ja esemetega kokku puutudes. Soe õhk muutub kergemaks ja tõuseb üles, asemele liigub külm õhk. Sellest õhu liikumisest tekib tuul. Päike, soojendades maapinda ebaühtlaselt, soodustab tuule tekkimist.
Tuul on nähtamatu. Me näeme vaid seda, kuidas tuule mõjul liiguvad lehed puul, kõiguvad puude oksad, lehvivad lipud. Tunneme ka seda, kas tuul on külm või soe, nõrk või tugev. 
Vahel on tuul mahe ja paitav. Siis ütleme, et tuul on soe. Teinekord on tuul külm ja vali. See sõltub sellest, kustpoolt tuul puhub. Külma õhku toob põhjatuul, sooja lõunatuul. Tuul võib olla tormine. Tuul võib olla vinge, kõle, jäine, tugev, nõrk, kõva. Tuulel on oma laul: tuul undab, ulub, vihiseb, vingub, lõõtsub, möirgab. 

Inimesed on püüdnud tuult piltide peal isikustada. No näiteks võib tuul olla selline:

Tuulel on palju jõudu. Inimesed on õppinud tuult enda tarbeks kasutama. Tuuleveskis jahvatati vanasti vilja. Viljast tehti jahu. Tänapäeval kasutatakse tuule jõudu elektri tootmiseks. Lagedatel kohtadel või mere ääres võib näha valgeid tiivikuid. Need on elektrituulikud ehk tuulegeneraatorid. Tuul paneb tiivikud pöörlema, need panevad tööle masinad, mis elektrit toodavad. Sellist elektrit nimetatakse roheliseks energiaks.Tuult võib ära kasutada tuulelohede lennutamisel, tuulekellad helisevad tuule käes, ise võime tuult tekitada lehvikut lehvitades või sulge õhku puhudes.


 Kuulasime täna muinasjuttu "Põhjatuul" ja täitsime selle põhjal töölehte. Lugesime H. Männi poolt kirjutatud lookest "Tuul", koostasime tuule kohta mõistekaardi ja kõige lõpuks kirjutasime ümberjutustust "Tuul ja Päike".

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar