7. september 2022

Tüdrukute käsitöötund

Sel aastal on tüdrukutel ja poistel eraldi tööõpetuse tunnid. Kuna tunnid on ühel ajal, siis kahjuks poiste tunnist pilte pole. Tüdrukutega rääkisime pisut käsitöö ajaloost, arutasime, milliseid käsitööliike on olemas. Uurisime klassi üles seatud näitust ning tüdrukud püüdsid ära arvata, millist tehnikat on nende esemete valmistamisel kasutatud:

Näitusel olevad esemed aitasid hiljem koostada käsitööliikide kohta ka mõistekaarti; Kuna käsitööliike on väga palju, siis kõik meie mõistekaardile ära ei mahtunud.


Õpetaja laual olid erinevad käsitöötarvikud. Tüdrukud püüdsid leida igale käsitöötehnikale sobivad vahendid. Ühtede puust pulkadega ei osanud keegi midagi peale hakata. Õpetaja selgitas, et nende pulkadega tehakse väga kallist ja ilusat niplispitsi. Õpetajagi on nendega kätt proovinud ehete meisterdamisel ja pitslinikuid teinud. Ka näitusel olev ükssarviku pilt on selles tehnikas valminud.

Kuna esimesena alustame heegeldamise õppimist, siis tutvustas õpetaja erinevaid lõngu-niite. saime teada, et villaseid lõngu on väga mitmesuguseid (meriinovill, alpaka, lambavill, koerakarvadest jne). Aga lõnga ja heegelniiti võib teha ka puuvillast, linasest ning lausa sünteetilisest kiust:

Õpetaja õpetas, kuidas valida lõnga paksusega sobiv heegelnõel, et oleks mugav heegeldada.

Kuna kevadel me õppisime algsilmuse loomist ja keti heegeldamist, siis nüüd tuli need töövõtted vaid üle korrata. Jõudsime natuke alustada ka kinnissilmuste heegeldamisega, millega jätkame järgmises tunnis.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar