1. detsember 2023

"Talv läheneb"

Õues on imeilus talveilm ja sellepärast rääkisime ka talvest. Kõigepealt koostasime tahvlile tsentrilise skeemi, kus võrdlesime omavahel suve ja talve. Nõnda saime meelde tuletada ka kuude nimetused.


Seejärel loosisime nimepulkadega lapsed kahte rühma. Kaks rühma koostasid nimekirja asjadest, mida tuleks kaasa võtta lõunamaale minnes ja ülejäänud kaks rühma kirjutasid üles vajaminevad asjad põhjamaale reisimiseks. Pärast lugesid rühmad oma nimekirjad ette ja põhjendasid, miks nad just need esemed välja valisid.

Nüüd jagas õpetaja igale lapsele ühe omadussõna ning lapsed sobitasid oma sõna sobiva sõna alla. Nõnda valmis talvise ilma kohta tahvliloto:

Uurisime tähelepanelikult aabitsas olevat pilti. Nüüd lugesime pala "Talv läheneb". Harjutasime pala lugemist päris mitu korda, et saaksime seda klassi ees tegelaste kaupa ilmekalt ja soravalt esitada:


Nüüd otsisime töövihiku harjutusest lauseid ja kirjutasime pärast harjutuse ilusa käekirjaga vihikusse:


Lugesime töölehelt vahvaid luuletusi talve kohta. Arutlesime, milline on luuletuse meeleolu ja püüdsime seda meeleolu edasi anda ilmakalt lugedes.

Nüüd õpetas õpetaja väikese nipi, kuidas luuletust pähe õppida. Selleks on hea joonistada endale piltskeem:

Õpetaja kustutas järjest ridu ära ja me lugesime luuletust aina uuesti ja uuesti. Lõpuks olid järel ainult pildid:

Iga laps valis endale ühe luuletuse, mida ta omaette harjutas ilmekalt lugema. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar