18. veebruar 2014

Aktiivõpe teemal "Uurime staatilist elektrit"

 Kreeka kaubitsejate hulgas oli vanasti raske liikuda ilma, et keegi sind oma kaupa ostma ei meelitaks.
"Ostke endale elektroni," meelitab kollaste keedega kaubitseja. "Need on võlukivid, mida lained heidavad kauge Amalhiose mere rannale. Neil on imepärased omadused!"
"Vaadake, ma hõõrun seda villaga ja ta hakkab asju enda külge tõmbama," reklaamis kaubitseja kollakaspruune ehteid.

See elektron oli merevaik, Läänemere ääres kunagi kasvanud helmemändide kivistunud vaik. Merevaik läheb elektrit täis samamoodi nagu mõnikord riided ja juuksed. Kõikidel juhtudel on meil tegemist staatilise elektriga. Tekkivad särtsatused on väikesed elektrilöögid, mida tekitab staatiline elekter. See tekib asjades sellepärast, et asjad on elektriliselt laetud. Elektrilaengud võivad tekkida igas esemes, kuid sageli on nad nii väiksed, et jäävad märkamatuks. On olemas kahesuguseid elektrilaenguid: positiivseid ja negatiivseid. See ei tähenda seda, et ühed on head ja teised halvad. Ühesuguse laenguga laengud tõukuvad ja erisugused tõmbuvad.

Täna muutus meie klass tõeliseks füüsikalaboriks, sest uurisime staatilise elektri tekkimist ning lapsed said läbi proovida erinevaid katseid. Nii olid katsejänesteks esemed alates õpetaja merevaigust ehetest kuni popkornini välja. Nagu ikka, mõnel väikesel teadlasel õnnestusid katsed paremini, mõnel mitte nii edukalt, aga elevust ja põnevust jätkus terveks päevaks ja lapsed leiutasid uusi  katseid juurdegi.
  

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar