22. november 2013

Aktiivõpe "Karudest nii ja naapidi"



 Uurisime karusid. Vaatasime slaide ja videosid, lugesime toredaid lugusid karudest, tegime harjutust töövihikus ja harjutasime õigekirja "jooksvat etteütlust" kirjutades. Matemaatika tunnis harjutasime korrutustabelit ja tahvlilotot kokku pannes tulid välja pildid pruunkarudest ja jääkarudest. Seejärel said lapsed töölehe ning kui arvutused said valmis, andis õpetaja "salakirja võtme" ning õigete lahenduste korral olid vastusteks erinevad karu nime kandvad loomad. Saime teada, et karusid on seitset liiki: pruunkaru, grisli, jääkaru, baribal, prillkaru, kaeluskaru, huulkaru, malai karu. Karud on segatoidulised imetajad, kes kuuluvad kiskjate seltsi. Nad on loomad, kes kõnnivad kogu tallale toetudes (tallalkõndijad). Sealt ka nende rahvapärane nimetus - päntajalg. Karu on kohmakas loom, aga ta ronib osavasti, ujub vees ja vajaduse korral jookseb väga kiiresti. Karud ei näe ega kuule hästi ning nad püüavad oma saagi ka haistmise järgi.
Kuigi bambuskaru ja pesukaru omavad ka karu nimetust, siis tegelikult nemad karulaste sugukonda ei kuulu.


Eestis elab pruunkaru. Tema kohta saad juurde lugeda siit:  
PRUUNKARU
PRUUNKARU 
 Vaatasime ka lustakat filmi, mida teevad karud siis kui keegi neid ei näe. Seda videot saad veelkord vaadata siit: Video "TANTSIVAD KARUD"
Rääkisime ka hiidpandadest, kes on looduskaitse all ning kuuluvad ka Punasesse raamatusse. Vaatasime videot hiidpanda beebidest, keda kasvatatakse loomaaias. 
Seda videot saad uuesti vaadata siit: "HIIDPANDA BEEBID"

 


Eesti keele tunnis tegime niiöelda "jooksvat etteütlust". See on tore õppimisviis, sest lapsed saavad palju liikuda ja samal ajal arendada nii mälu kui kirjutamisoskust. Õpetaja jaotab klassis seintele-lauale jne sedelid tekstiga. Lapsed jaotatakse paaridesse. Algul jookseb üks paarilistest sedelini, jätab lause meelde ja dikteerib selle sõbrale ette. Sõber kirjutab laused üles. Pärast vahetatakse kohad. Kui töö valmis, saab õpetajalt kontroll-lehe ning vajadusel parandatakse tekkinud vead värvilise pliiatsiga ära.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar