6. märts 2017

Vaikuse minutid ja mandalad

Taaskord on algamas uus nädal ja nädalat alustasime "vaikuse minutitega" ( https://vaikuseminutid.ee/). Vaikuse minutid õpetavad lapsi märkama enda ümber helisid, maandavad pingeid ning aitavad kiiresti rahuneda. Ja nii on lastel lihtsam keskenduda õppimisele.
Vaikuse minutite ajal istuvad lapsed silmad kinni mugavas asendis ning kuulavad tähelepanelikult helisid enda ümber. Et helid paremini meelde jääksid, võib neid "mõelda näppude otsa" (iga näpu otsa mingi heli).


Peale vaikuse minuteid kirjutavad lapsed kuuldud helid paberile ja me arutame üheskoos, milliseid helisid keegi kuulis.
Lapsed kuulsid:
- tuule häält;
- pliiatsi kukkumist;
- fotoka häält;
- arvuti surinat;
- varese kraaksumist;
- autode sõitmist;
- hingamist;
- köhimist.
Pärast vaikuse minuteid küsis õpetaja laste käest nende arvamust vaikuse minutite kohta. Lastele vaikuse minutid meeldisid väga ja nad ütlesid, et:
- vaikuse minutid aitasid neil lõõgastuda;
- õppisid vaikust kuulama;
- vaikuse minutid õpetasid tähelepanelikult kuulama;
- vaikuse minutid aitavad rahulikult istuda ja õppida;
- vahetunnimöllust tulles oli hea tööle keskenduda.

Kunstitunnis joonistasime mandalaid. Sõna "mandala" tuleb sanskriti keelest ja tähendab "südame vägi" ning on inimese hingepilt. Mandala joonistamine tasakaalustab inimese psüühikat, aitab rahuneda ja keskenduda iseendale. Meie mandalad kahjuks näitamiseks veel valmis ei saanud ning me jätkame neid kolmapäeval.


Võtsime täna kokku ka eelmise nädala käitumismängu tulemused. Lapsed on jaotatud viieks "pesaks", nad on oma pesale pannud nime ja võistlus käib nii viisaka käitumise, asjade/töökoha korrashoiu, õppimisse suhtumise jne kohta. Tahvli peal on tabel, kuhu õpetaja märgib nädala jooksul "kogutud andmed" ja selle põhjal selgub tublim pesa. Eelmise nädala karikavõitja oli pesa "Nelikud": MATILDA, LUISE SUSANNA, REILI, MARTIN. Teise koha saavutas pesa "Neli pannkooki moosiga": KETLIN, LAURA-LIISA, RANDO, AARON LEONARDO.
Tänu käitumismängule koristavad lapsed usinamalt oma sahtleid, võtavad vajaminevad õppevahendid kooli kaasa, teevad tunnis hoolsamalt tööd, sest enamus lastest tahab oma pesale parimat ning koostöö toimib üllatavalt hästi. Õpetajal oli eelmisel nädalal lastest ainult rõõmu =)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar