16. oktoober 2019

Põrisev R

Tasapisi on õpetaja lugenud lastele ette Eno Raua raamatut "Peep ja sõnad". Eile kõlas viimane lugu "Säh sulle kooki moosiga", mis sobis imehästi eile õpitud O tähe õppimise juurde. Nüüd ongi raamat läbi. Saime selgeks hulga vahvaid kõnekäände, millega oma kõnet rikastada. Tänases tunnis meenutasime neid veelkord ja tegime töölehte:

                      
Siis asusime uue tähe juurde. Kõigepealt kuulasime luuletust ja nuputasime, mis tähest täna juttu tuleb:
Muidugi arvasid lapsed selle kohe ära =)
Kuna R on vahva põrisev täht, siis tegime lõbusaid diktsiooniharjutusi ja proovisime hästi kiiresti öelda:
- rongi rattad ragisevad;
- rakvere raibe;
- pagari piparkook.

Nüüd mängisime häälikumängu ja kuulasime, kas sõnas on R häälik alguses, keskel või lõpus. Vastuseid näitasid lapsed oma "kala" kaartidega.

Harjutasime R tähe kirjutamist. Tähed tulevad välja juba päris ilusad. Tegime ka ühe lünkharjutuse:

Kuulasime Karol Kuntseli esituses aabitsateksti:

Nüüd harjutasime lugemist omaette. Seejärel lugesime lause haaval ja samal ajal hoidsime järjehoidja abil hoolikalt järge. Enamus lastest saab sellega juba suurepäraselt hakkama.

Mängisime sõnapeitmismängu ning otsisime hoolega lauset, kus õpetaja näidatav sõna peidus on:

Õpetaja leidis toreda muinasjutu, kus pealkirjas "Kuldkiharake ja kolm karu" samuti  R tähed sees. Ettelugemise ajal kehastusid lapsed vahepeal näitlejateks ja lugesid raamatus olevate suurte trükitähtedega teksti tahvli pealt. Muidugi tuli lugeda õige hääletooniga =) Isakaru rääkis madalalt ja aeglaselt, emakaru veidi pehmemalt ja karupoeg peene pahase häälega. Täitsa hästi tuli välja =)
Peale muinasjutu kuulamist arutlesime, milliseid R-tähega sõnu lapsed muinasjutus kuulsid. Pakuti Kuldkiharake, karu, puder, madrats, suur jne.

Aga põrisemine jätkus ka harjutavat etteütlust kirjutades. Täna kirjutasime juba lauseid!
Loomulikult kirjutas õpetaja ka oma vihikusse ja tahvlilt sai oma tööd kontrollida:
Aga ega sellega meie lugu veel läbi saanud. Õpetaja luges nüüd lastele, kuidas see lärmakas pidu rotil edasi läks. Kuidas lugu lõppes, saab veelkord lugeda siit:

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar