15. veebruar 2017

Üldõpetus teemal "Vana-aja lapsed"

Täna rändasime ajas tagasi. Meenutasime eelmisel nädalal loetud palas "Vana-aja lapsed" laste tegemisi. Täna rääkisime vanadest asjadest. Õpetajal olid kaasa võetud vanu raamatuid. Piibel pärineb lausa 1812. aastast, lauluraamat 1905. aastast ja lasteraamatud jäid aastatesse 1943-1947. Vaatasime ka vanu fotosid. Väga vanad fotod on pruunikat värvi, hiljem tehti must-valgeid fotosid.


Nüüd jõudsime veidi uuemasse aega ning õpetaja näitas oma koolivorme. Pildi peal on õpetaja 3. klassi õpilane ning kannab teksariidest koolivormi. Aga õpetajal oli kaasas ka hilisema koolivormi ruuduline volditud seelik. Lapsed leidsid, et selline seelik on ka praegu moes =)


Vaatasime vanu kirjutamisvahendeid - sulepäid. Nendega oli päris tülikas kirjutada, sest vihikusse kippusid kergelt tulema tindiplekid:


Nüüd näitas õpetaja oma 2. klassi vihikut. Õpetaja käis samuti 2. a klassis. Uurisime, milliseid etteütlusi õpetaja omal ajal pidi koolis kirjutama ja lapsed arvasid, et need olid ikka väga rasked võrreldes praeguste etteütlustega. Vahetunnis lugesid lapsed hoolega kokku mitu viite õpetajal vihikus oli =)

Kuigi õpetaja võttis vanad asjad kodunt kaasa, siis tänapäeval hoitakse vanu asju  ka muuseumides.
Õpetaja tutvustas väga toredat Tartu mänguasjademuuseumit ning näitas lastele muuseumi kodulehekülge. Selle muuseumi plaan oli meil ka eesti keele õpikus. Uurisime plaani ja lapsed mängisid giidi ning juhatasid plaani järgi üksteist muuseumis:


 Ka matemaatika töövihikus olid ülesanded sellesama muuseumi kohta:


Kunstitunnis vaatlesime rahvariiete juurde kuuluvaid sõlgi ning proovisime ka ise sõlgi kujundada. Paraku jäid tööd veel poolikuks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar