23. aprill 2015

Kratid

Eesti keele tunnis rääkisime rääkisime krattidest. Eesti rahvas on väga ammustest aegadest uskunud igasugustesse kummalistesse olenditesse. Näiteks usuti, et on olemas vaimud, pisuhännad, libahundid, tondid ja muidugi ka kratid. Kratt meisterdati selleks, et see võõrastest taludest vara rööviks ja oma pere aita tooks. Kratt ei vea mitte ainult varandust kokku, vaid varjab seda ka varaste eest.
Kratti võib kohata ka metsas. Õpetajale tuli selline looduslik kratt vastu alles hiljuti Paunküla metsas:
Seejärel lugesime, kuidas tänapäevastes tingimustes kratti meisterdada.
                                                         Krati tegemise õpetus 
Esimesel neljapäeval alusta krati tegemist. Selleks kogu kokku kõikvõimalik koli oma majapidamisest, mida sa nagunii ei kasuta. Alusta krati peast, võttes selleks siis kas mõne vana poti või kastruli. Silmadeks kinnita kaks nööpi, milled võid võtta vanalt kampsunilt. Nina pole vaja teha kui sa just ei taha, et su kratt midagi lõhna järgi üles ei otsiks. Kui nina on vajalik, kinnita selleks nael. Kui ka suu on tingimata vajalik, kinnita sokk poolkaares krati nina alla.
Teisel neljapäeval alusta krati kehaga. Selleks kõlbab vana kott, millega sa kunagi koolis käisid. Kinnita see krati pea külge ja otsusta ära, millised hakkavad välja nägema käed. Nendeks võid võtta tabureti jalad. Kui tahad,et kratil oleks mugavam kullakotte kaasas tassida, kleebi taburetiotste külge hambaorgid. Need toimivad nagu sõrmed.
Kolmandal neljapäeval meisterda jalad mitte millestki muust kui tühjadest vetsupaberirullidest, mis on üksteise otsa kinnitatud. Kui öö hakkab saabuma, mine õue varjulisse paika ja võta kratt kaasa. Seejärel otsi oma telefoni kontaktiraamatust üles vanapagana number ja helista talle. Lepi kokku kohtumispaik ja ilmu sinna õigeks ajaks.
Nagu teada, tahab vanapagan krati hinge eest kolme tilka verd. Sina ole kaval ja anna vanapaganale vere asemel kangelt punaseks värvitud spordijooki, nii jääb su hing alles. Kui oled toiminud vastavalt juhendile, on sul kratt valmis!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar