7. mai 2024

Aja lugu

Täna rändasime ajas. Ajamasin viis meid algul dinosauruste juurde.


 Õpetaja arvas, et nüüd sõitsime küll liiga kaugele. Panime ajamasinale uuesti hääled sisse ja maandusime muinasajas. 

Uurisime õpikut ja samal ajal luges õpetaja ette Johanna kirja, kus ta käis koos perega uudistamas muinaskalmeid. Õpetaja jutustas natuke muinasajast, näitas pilte ja sealt edasi rändasime ajas edasi. Mattias palus lähemalt vaadata õpetaja kõrvarõngaid ja leidis, et need on täpselt samasugused nagu olid ehted muinasajal. Ja tõepoolest olid sarnased küll! Väga tähelepanelik õpilane! 

                                        


Nüüd rändasime edasi. Saime teada, et inimeste kõige tähtsam leiutis on ratas:

Kiikasime ka taluõele ja talumaja sisse:

Tänu kompassi leiutamisele said inimesed seilata üle merede. Varem püüti suunda hoida tähtede järgi, kuid pilves ilmaga seda paraku teha ei saanud:

Kui vanasti pimedal ajal panid inimesed küünla või petrooliumilambi põlema, siis hiljem leiutati õnneks elekter ja elektripirnid:

Nüüd laotas õpetaja erinevaid esemeid põrandale ja lapsed püüdsid panna esemed ritta alates kaugemast ajast kuni tänapäevani. Selgus, et see oli ikka paras pähkel =)
                                        

Aga õpetaja ei jäänud õpilaste "tööga" üldse nõusse ja sättis koos selgitustega asjad hoopis teise järjekorda =)

Kõige vanem on muidugi piibel, seejärel on enam-vähem samas ajas kohviveski, pipraveski, hobuse kuljus, kirst, tindipoti alus ja sulepea ning kaalud:

Edasi jõudsime nõukaaega. Õpetaja näitas, kuidas saab arvelauaga arvutada, kuidas käsikaaludega asju kaaluda. Samasse aega kuulub ka õpetaja isa raamat ning muusikalised postkaardid, mida saab kuulata sama moodi nagu vinüülplaate:


Rändasime edasi aega, mil õpetaja läks 1. klassi. Lastel oli väga põnev uudistada õpetaja töövihikut. Õpetaja näitas oma 2. klassi vihikut ka, kuhu kirjutati tol ajal täitesulepea ja tindiga. Ka õpilaspilet oli hoopis teistsugune kui tänapäevane ilus värviline plastikkaart.

Seejärel jõudsime juba 80-ndatesse, kus sai vaadata õpetaja koolivormi seelikut ja tolleaegseid ajakirju.

Sealt edasi olime juba üsna tänapäevas. Lapsed seadsid ritta õpetaja kunagised telefonid ja kõige lõppu lisasid muidugi lastele tuttava Bee-boti.


Tänapäeval elame juba arvuti ja interneti ajastul:

Nüüd täitsime koos töövihikuülesandeid:

Oli põnev ajarännak.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar