5. veebruar 2021

Meie klassi motivatsioonimängud

Meie klassis on vahvad ja tublid lapsed, kuid nagu lastega ikka, tuleb aeg-ajalt ette probleeme, mida lahendada. Seetõttu mõtlebki õpetaja välja erinevaid nippe, kuidas lapsi motiveerida ja tunnustada hästi tehtud asjade eest ning hoida omavahelisi sõbralikke suhteid. 

Varasemast on meil käimas klassi ühismäng, mille eesmärgiks on korraldada klassipidu. Iga päev kogume punkte, mida siis õpetaja lisab "termomeetrile". Nagu näha, on meil veel väga vähe punkte puudu =) Nõnda õpime eesmärkide püstitamist ja ühiselt nende poole püüdlemist. Samas on see lõbus ja elevust tekitav. Usun, et saame järgmisel reedel teha sõbrapäeva teemalise klassipeo. Ootame seda väga!

Kuid käimas on ka "Pesakonna" võistlus. Klass on jagatud nelja pesakonda. Lapsed valisid ühiselt oma pesadele nimed. Nõnda on meil "Sõbralikud kakud", "Väike pesapuuke", "Tarkusekakud" ja "Vikerkaar". Mängu eesmärk on tähelepanu pöörata just positiivsele käitumisele ja tegevusele:   

- lapsed on sõbralikud, abivalmis, hoolivad ja viisakad;                                         
- töötavad tunnis hoolega kaasa;                                                                                             
- hoiavad oma töökoha ja klassi korras;                                                                          
- võtavad vajalikud õppevahendid kaasa;
- teevad ära kõik kodutööd. 

(Hindeid me ei arvesta, sest laste võimed on erinevad ja oluline on õppimise protsess)

Kuna mängu eesmärgiks on olla heatahtlik, siis leppisime lastega kokku, et vajadusel suunatakse ja toetatakse üksteist, et aidata järjele kõiki pesakonna liikmeid. Seega keelatud on üksteise kallal "nägelemine ja õiendamine" =)

Eriti tubli tegevuse eest koguvad lapsed oma pesale boonuspunkte. Näiteks unustas üks korrapidaja klassi koristamata ja poisid otsustasid klassi omal algatusel korda teha. Seetõttu said nende pesad boonuspunkti =) Teine näide: pisut hajevil õpilane kaotab tihti lugemise järje ning kaasõpilane tõttab talle pidevalt appi järge kätte näitama, tehes seda sõbralikult ja delikaatselt.

Selle nädala võitjaks osutus pesakond "Vikerkaar", kelle pesal ilutseb karikas. 

Teise koha pälvis pesakond "Sõbralikud kakud"


Kuna klassis on ka lapsi, kes muutuvad enne hindelisi töid ärevaks ja murelikuks, siis paneb õpetaja hommikuti tahvlile oma bitmogjiga motiveerivaid, julgustavaid ja humoorikaid sõnumeid . Sel nädalal siis selline =)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar