5. detsember 2018

Kaaperdajad ja piraadid

Loodusõpetuse tundides saime üsna palju teada maadeavastajate kohta. Aga ka mereröövlid ehk piraadid olid omal ajal tegelikult maadeavastajad.
Kuna mereröövlite teema tundus meile põnev, siis sukeldusime sügavamale mereröövlite ellu.
Saime teada, mis vahe on kaaperdajatel ja mereröövlitel. Kaaperdajad on mereröövlid, kellele valitsus on andnud ametliku loa röövida mõne teise riigi laevu, et vastaseid nõrgestada. Piraadid ehk mereröövlid tegutsesid meredel ja ookeanidel omapead, röövisid laevu ning olid röövkurjategijad. Seetõttu ootas neid tabamise korral ränk karistus.
Lugesime mereröövlite kohta erinevaid jutukesi:

                             

Õpetaja tõi kooli erinevaid raamatuid piraatidest:


Neid raamatuid uurides ja nutiseadmeid kasutades, valmisid rühmatööna toredad mõistekaardid:



 Matemaatikatunnis koostasime ise ülesandeid piraatide kohta ning seejärel lahendasime neid. Selgus, et ise ülesandeid teha polegi nii lihtne ja nii mõnegi lapse ülesannet ei saanudki lahendada =)  
    1. ülesanne:
    14 piraati ja kapten läksid otsima aardelaekaid. Nad leidsid 3 aardelaegast. Esimeses laekas oli 159 münti, teises oli kaks korda rohkem kui esimeses. Kolmandas aga 170 võrra vähem kui teises. Kui nad pardale ronisid, kukkus teine kirst ja esimesest kirstust 7 münti vette. Oma saagi üle rõõmustades hakkasid piraadid pidutsema ja rummi jooma. Kuid nad kuritarvitasid alkoholi ja 5 meest kukkusid üle parda. Ülejäänud piraadid jagasid omavahel leitud mündid võrdselt ära. Mitu münti igaüks sai?

    2. ülesanne:
    Mereröövlid sõitsid laevaga ühelt saarelt teisele. Kui kokku oli sõidetud 63 kilomeetrit, siis jäi veel sõita kolm korda vähem. Kui pikk oli saarte vaheline tee?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar