3. november 2016

Aktiivõpe teemal "Lemmikloomad"

Teemasse häälestamiseks koostasime tahvlile mõistekaardi lemmikloomadest:

Paljudel meie klassi lastel on kodudes lemmikloomad. Ühises vestlusringis arutasime, milliseid lemmikloomi peetakse ja kirjutasime saadud info ka tahvlile:

Paljud lapsed igatsevad endale koju kassi või koera, aga looma võtmine on väga vastutusrikas tegu.
Juba raamatus "Väike prints" jagatakse mõtteid, et kui sa oled kellegi taltsutanud, siis pead tema eest vastutama kogu elu. Esimene vaimustus loomast võib hiljem osutuda tüütuks kohustuseks. Seetõttu vaatasime õpetlikku multifilmi Tähepoisist, kes igatses endale koera ja kuidas ta koera kojutoomiseks valmistus:


 Kindlasti peab koera võttes arvestama sellega, et koera peab õpetama ning temaga palju mängima. Üks väga tore viis ühiselt koeraga aega veeta on tegeleda koertespordiga ehk agilityga:


Seejärel rääkis õpetaja, kuidas meie inimestena saame aru, mida koer meile oma kehakeelega soovib öelda.

Kui koera silmad on läikivad ja terased ja ta on lõdvestunud kehaga, on loom õnnelik. Kui ta lamab oma lemmikkohal ja laseb kõrvad lonti, tunneb ta end hästi. Koera enesetundest räägib ka tema suu. Kui ta suunurgad üles veab ja samal ajal kõrvu kikitab, on ta mängutujus. Kui ta sealjuures veel saba liputab ning siia-sinna kargleb, soovib ta mürada.
Kui ta näiteks kõrvu kikitab, tähendab see huvi ja valvsust. Ludus kõrvad annavad märku ähvardusest, eriti siis, kui koer sealjuures hambaid näitab. Lidus kõrvade ja suletud lõugadega koer tunneb end ebakindlalt. Kui koer oma mokad üles tõstab ja samal ajal laupa kortsutab, tähendab see hoiatust. Ajab ta karvad turri ja uriseb, siis tuleb hammustuse kartusel temast eemale hoida. Kui koer ajab silmad nii suureks, et silmavalged paistavad, on tal hirm.
Selle jutu peale vaatasime inglisekeelset slaidiprogrammi koertest ja nende miimikast:


Tähepoiss võttis oma koera varjupaigast. Arutlesime, miks üldse satuvad loomad varjupaika ja päris mitmel õrna hingega lapsel läksid vestlusringis silmad märjaks. Õpetaja tütar Merili käib vabatahtlikuna abiks kasside turvakodus ning tema andmetel tuuakse kahjuks nädala jooksul hoiule kasse rohkem kui neid kodudesse võetakse. Matemaatika töövihikus leidsime ülesandeid loomade ja kasside varjupaiga kohta ning rõõmustav on see, et osa loomi leiavad endale siiski ka uued armastavad kodud.

Varjupaiga töötajad panevad loomadele kodude otsimiseks kuulutused üles nii Facebooki kui ka ajalehtedesse. Lugesime hästi tähelepanelikult loomakuulutusi  ja täitsime loetu põhjal tabelit:

Aga loomadega tehakse ka toredaid üritusi ja üheks selliseks on koertenäitused. Lugesime kuulutust koertenäituse kohta ja täitsime lünkteksti:

Õpetajal oli kooli kaasa võetud erinevaid raamatuid lemmikloomade kohta:

Nüüd jagasime end paaridesse või kolmestesse rühmadesse ja iga rühm sai ülesande uurida lähemalt ühte lemmiklooma. Õppisime raamatust vajaliku ja olulise info otsimist ning koos töötamist.



Kel uurimistöö valmis, harjutas õigekirja ribaetteütlust tehes. Otse loomulikult oli harjutatav tekst teemakohane ehk lemmikloomast kassist.
Ribaetteütlus käib nii:
- kõigepealt loeb laps mitu korda hoolega lause läbi ja jätab meelde;
- nüüd katab ta teksti kinni ja kirjutab lause vihikusse;
- kui lause kirjutatud, kontrollib ta, et lauses vigu ei ole ning vajadusel parandab vead;
- järgmisena loeb laps läbi järgmise lause jne.


Oma tänase teema lõpetasime arvutamise-värvimise töölehega:

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar